Palet Nedir?

Palet Nedir?

PALET NEDİR ?

Paletler, yükü birimleştirmede kullanılan standart tavalardır. Yükler bu tavalara istiflenir ve ambalajlanır. Böylelikle taşınmaya hazır hâle getirilir. Palet, birbirine bağlanmış iki palet ızgarasından oluşur. Palet ızgaraları arasında forklift çatallarının girebileceği kadar açıklık bırakılmıştır. Bu boşluk 10 cm’dir. Paletlerin vasfı (tahta, plastik vb.) ile ilgili değişik ülkelerin (sıhhi) mevzuatlarından kaynaklanan farklılıklar olabilir. Bu hususla ilgili olarak nakliyatçının ve (ilgili ithalatçı ve/veya müşavirliklerimiz aracılığı ile) ihracatçının bilgi sahibi olması gerekir.

Taşıma tekniğinin önemli prensiplerinden birine göre bir defada taşınacak miktar, mümkün olduğu kadar büyük ve standart boyutlarda olmalıdır. Bu nedenle taşıma ekipmanının verimliliği, parçaların ve ham maddelerin yığınlanarak veya toplanarak birim yük şekline getirilmesiyle artırılır. Ufak parçaları belli büyüklükteki kutulara doldurup parçaları paletler üzerinde toplayarak veya malzemeyi paketleyerek bir seferde çok miktarda malzemenin taşınması sağlanır.

Teorik olarak birim yük büyüklüğü, taşıma işleminin verimini olumlu yönde etkiler.Bu şartı sağlayacak araçların geliştirilmesine son yıllarda büyük önem verilmiştir. Tüm taşımacılık endüstrisinde devrim yaratan bu araçlar, sağladıkları ekonomik avantajlara oranla son derece basittir. Ortaya çıkışları sadece yukarıdaki prensibi uygulamaya çalışmanın bir sonucudur.

Paletler, doğrudan taşıma yapmaz. Fonksiyonları, taşınacak malzemenin belirli boyuttaki bir hacim içinde toplanmasını ve korunmasını sağlamaktan ibarettir.Paletler, birçok kutuyu ve balyayı aynı anda taşımak için dizayn edilmiştir. Bir palet üzerindeki yük, istifli yük ile birleştirilmiş yük olarak adlandırılır.

Paletler genel olarak ağaçtan, çelikten veya plastikten yapılır. Ağaç paletler, birkaçkiriş üzerinde düz bir yüzey meydana getirecek şekilde imal edilir. Paletlerin toplam yüksekliği 10-15 cm kadardır. Bir palet iki yüzü arasında bulunan destek takozları, forklift çatallarının araya girmesini sağlar.

Yükler, palet üzerine malzemenin şekline ve cinsine göre belirli bir düzende yerleştirilir. Yüklü paletler, 5-8 metre yüksekliğe kadar üst üste konulabileceğinden malzemenin ezilmesine ve devrilmesine engel olacak biçimde konumlandırma yapılır.

Paletler temelde yapıldığı malzemeye göre, ahşap tahta palet, plastik palet, mukavva palet, metal palet olarak ayrılırlar.Bunun yanında üretilirken kullandıkları standartlar, ölçülerine görede kendi içlerinde ayrılırlar .Örnek olarak EURO palet ölçüleri, EPAL birliği tarafından belirlenmiş ve buna göre üretilmektedir.En çok kullanılan tipleri; Ahşap Euro palet, CP1, CP2, CP3 palet ve Cp9 palettir.İkinci el paletlerde aynı tiplerde fiyat avantajı sebebiyle yoğun olarak kullanılır.İkinci el palet fiyatları, sıfırlarıdan %40-%60 arasında daha ucuzdur.

09 Haziran 2020
Etiketler: